Posts

Kena tick,jika tak main display tak berhbung dengan sistem

Image
Sebelum tick 

selepas tick

Beza MDP70 dengan MDP70s ?

Image
Beza MDP70 dengan MDP70s ?


Antara perbezaan adalah dari sudut :- Harga : Harga MD70 lebih murah dari harga MD70s Fungsi : MD70s boleh ditukar dari sistem 150i ke 250i atau sebaliknya ( dengan menukar baud rate nya ) Kaitan dengan sistem : MD70 boleh terus ke network switch manakala MD70s boleh terus je Hub sahaja. Sebarang pertanyaan,sila ajukan ke 017 961 3530..In Shaa Allah akan dibantu..

Cara nak setting IP Address 250i

Image
Sebarang pertanyaan,sila hubungi saya : 017 961 3530

Cara Nak Setting Counter Display 150i

Image
Cara mak setting Counter Display LED 150i adalah dengan tukar DIP Switch.Sila rujuk atas. Sebarang pertanyaan,sla telefon terus : 017 961 3530

Cara nak buka tudung mesin tiket bila terlekat

Image
Bila tudung tak boleh nak buka sebab terlekat,cara mudah adalah buka cover macam di atas. Tollak butang yang saya tanda merah ke atas.Kemudian tekan tudung rapat dan buka balik..In Shaa Allah boleh buka nanti.
Sebarang pertanyaan,sila telefon terus : 017 961 3530 

Display LCD jadi ' Hang "

Image
Display LCD baru je beli.Test kat pejabat sebelum nak hantar kepada pelanggan .Under waranty pulak. Bila test keluar hanya satu sahaj nombor.Selepas tu terus " Hang '.Semak punya semak,rupanya guna keypad lama...Keypad lama punya angkara..Bila " hang " jangan lupa check keypad.Kekadang bukan display punya angkara..
Tel : 019 988 3530

Nak tukar main display LCD dari sistem 150i ke sistem 250i

Image
Kena tukar baud rate.Hanya untuk sesetengah Main Display LCD sahaja.biasanya yang terbaru la. Caranya pergi ke sebelah atas sekali bahagian kiri.Pergi ke Internet Option,pilih je Mozilla ke. Taip IP Address 172.16.61.Akan keluar.Tukar je kat situ..Nanti saya upload langkah demi langkah untuk anda rujuk.Boleh juga digunakan untuk tukar setting Main Display dari 250i ke 150i...


Apa-apa boleh telefon saya terus : 017 961 3530

Tukar Device Id rupanya kena tukar Device Address

Image
Rupanya bila nak tukar Device ID ,kena tukar juga Device Address dan Local Host. Pengalaman dari sistem 250i.Sistem 150i tak tahu lagi adakah kena tukar.Apa-apa kena follow blog ni..Perkongsian tanpa bayaran.. Tel : 017 961 3530 / 019 988 3530

Main Display LCD keluar kotak2 sahaja ?

Image
Jika main display LCD keluar kotak2 sahaja,tak keluar nombor yang ditekan di keypad,atau senang citer tak jadi macam ni ...


Tu petunjuk,Main Display Controller yang rosak.Bajet untuk item ni adalah RM 1600.. Main Display Controller tu rujuk gambar kat bawah..

Sebarang pertanyaan,sila ajukan masalah anda ke 017 961 3530...Handpone ni bawak sokmo gi mana pun..Tak angkat,sila sms...wa sap tu jarang buka sebab bini marah..

Cara Nak Tukar Device Main Display LCD

Image
Kena ada mouse ( tetikus komputer )..





Cara Nak Setting Main Display LED

Image
Cara Nak Setting Main Display LED jenis 2 Baris..( Nak tukar dari 250i ke 150i / 300i atau sebaliknya iaitunak tukar dari 150i / 300i ke 250i )

Sebarang pertanyaan sila telefon terus : 019 988 3530


Gambar Atas - Contoh Main Display LED

DIP Swirch yang ada bahagian belakang plate plastik

Senarai Kod yang terlekat belakang plastik putih 

Setting Kod untuk tukar Main Display 250i ke 150i / 300i atau sebaliknya.
1 ) Main Display LED ( bits / sec ) > 1200 bits/sec - 250i > 9600 bits / sec - 150i / 300i
2 ) Guna SW2 untuk setting dan ubah no 1 sahaja. > Jika On No 1 - 250i > Jika Off No 1 - 150i / 300i

Bantuan melalui Telefon ?

Image
Bantuan melalui Telefon ?

Ada sesetengah pembaikian saya boleh bantu anda melalui telefon sahaja.Jadi saya tak perlu ke sana. Tel sahaja ke 019 988 3530


Sebarang pertanyaan,boleh WhatApp ke ?

Image
Sebarang pertanyaan,boleh WhatApp ke ?

Boleh..

Sila wa sap ke 019 988 3530


Bila Kongsi Ilmu,tiada lah untung saya ?

Image
In Shaa Allah ada..Allah kan maha pemurah.Walaupun hati kita berbisik,tiada lah projek nanti sebab semua dah pandai pasang qms...Itu hati kita..janji Allah lain.. Dia Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani...Mesti Dia akan bagi balasan yang lebih baik...Jom sama kongsi ilmu untuk lebih berkembang dan berjaya !!
Perlu bantuan dan sokongan ? Tel je Mustari


Tetiba Keypad view mesej No Reply

Image
Tetiba Keypad view mesej No Reply..

Sebelum tu sistem berjalan dengan baik.Tetiba NO Reply..Semak punya semak rupanya kepala RJ45 sudah berkarat sebab kena dakwat rubberstamp. Bila tukar kepala RJ45 pun tetap keluar NO Reply.

Akhir sekali tukar kabel,baru lah ok..Agaknya kabel pun ada tempoh luput .

Perlu bantuan atau sokongan ? tel je Mustari ( 019 988 3530 )

Boleh kah Hub 8 Port beroperasi tanpa adapter ?

Image
Boleh kah Hub 8 Port beroperasi tanpa adapter ?
Untuk sesetengah keadaan tu boleh.Maknanya tanpa adapter pun sistem boleh beroperasi. Dan untuk sesetengah keadaan yang lain.adapter diperlukan oleh memberikan punca kuasa letrik kepada hub 8 port.
Perlu bantuan dan sokongan ? Tel je Mustari ( 019 988 3530 )


DISPLAY LCD QMS DESIGN TERBARU

Image
DISPLAY LCD QMS DESIGN TERBARU 

Satu display LCD boleh view 5 kotak serentak
Sebarang pertanyaan,sila ajukan ke 019 988 3530 - Mustari


No Signal untuk Keypad QMS ?

Image
No Signal untuk Keypad QMS ? Sebelum ni ok sahaja.Sistem berjalan macam biasa.Tetiba pelanggan telefon sistem no signal.Semak punya semak sebelum ni rupanya tempat tu dibaikpulih. Rupanya cable terputus di tengah jalan.. Jalan selesainya adalah ...buat cable baru.. Sebarang pertanyaan,sila telefon saya : 019 988 3530/ 017 961 3530

Sistem QMS250I lebih tahan ?

Ye..sistem 250i lebih tahan berbanding sistem yang lain.Pertama,sistem ni dikawal sepenuhnya oleh queue processor ( qp ).Sistem yang dikawal oleh qp susah sikit mak hang.Sistem 250i juga boleh mengeluarkan laporan lengkap seperti mana sistem 300i.

Sistem qms 300i pakai pc ?

Image
Sistem 300i biasanya menggunakan komputer sebab server atau lebih dikenali sebagai based. Maknanya semua sistem dikawal oleh komputer.Berbanding dengan sistem 150i dan 250i yang dikawal oleh qp ( queue processor ).Hanya 150i dan 250i sahaja yang dikawal oleh qp , dan selain daripada itu dikawal sepenuhnya oleh komputer.Termasuk sistem 500i,600i dan lain-lain..


Ulasan saya tentang sistem2..

Image
Bermula hari ni,saya akan ulaskan detail tentang sistem angka giliran yang kami bekalkan..
Ini termasuk sistem 150i,250i,300i,500i,600i dan banyak lagi..

Blog saya nampak tak cantik ?

Image
Saya akui saya tak pandai bab ber blog ni.Nak tulis pun tiada idea sangat.Nak tulis lebih2 kan nanti rasa perasan mula datang.Apa-apa pun sekiranya blog ni dapat menjadikan anda jadi lebih pandai bab qms..bagus la..itu sahaja..

Terima Arahan Kerja terus kena order ke ?

Image
Ye..itu lah yang sepatutnya.Atas pengalaman saya yang telah lalui..ramai yang buat belian di saat2 akhir.Seminggu nak guna , baru lah nak buat belian...Setakat yang saya boleh bantu,saya akan bantu.Apa yang pasti,setiap item kami akan ambik masa 2 minggu ( 14 hari ).Jadi,sebaiknya bila terima LPO ( arahan kerja), boleh dah start order atau buat belian...



Bagaimana jika saya nak pasang QMS di Semporna,Sabah ?

Image
Bagaimana jika saya nak pasang QMS di Semporna,Sabah ?
Beres sahaja jawapanya.
Di mana anda ingin kami pasang QMS,saya in shaa allah boleh bantu anda.
Ini kerana kami mengamalkan teknik networking.Jaringan bisnes.
Walaupun saya tak ke sana,kami miliki pasukan yang boleh menyelesaikan masalah anda..


apa-apa boleh telefon terus saya :  mustari 017 961 3530 email : haminiqms@gmail.com

Kena Booking Awal ke ?

Image
Ye..itu lah yang sebaiknya..
Pertama : Untuk siapkan item itu mengambil masa 14 hari ( 2 minggu ). Itu pun jika tiada apa-apa perubahan ke atas header mesin tiket atau rekabentuk template Main Display LCD.Jika berlaku perubahan samada penambahan atau pengurangan rekabentuk,banyak masa akan bertambah .

Kedai Rempah di Melaka pakai sistem nombor giliran ?

Image
Untuk info lebih boleh klik ke link ini >>>Kedai Rempah di Melaka pakai sistem nombor giliran

Dah selesai kah masalah di Jalan perak ?

Image
Selesai dah ke masalah ini ? Jika tak selesai,biar ambo tolong selesaikan. Tel : 019 988 3530 / 017 961 3530

Printer Ticket Kiosk

Image
Printer Ticket Kiosk. Harga : RM 12000. Tel /Sms/Wa sap: 019 988 3530 / 017 961 3530 Email : haminiqms@gmail.com

Jangan Segan untuk bertanya

Image
jangan segan untuk bertanya.. nak tanya melalui telefon : 019 988 3530 / 017 961 3530 pun boleh.. nak tanya melalui wa sap pun boleh.. kedua-dua talian saya on sokmo.. nak teruskan berurusan dengan saya pun boleh.. nak tanya saya dan nak berurusan dengan orang lain pun boleh.. saya bina blog ni untuk berkongsi pengalaman,pengetahuan dan kemahiran yang saya ada..

Display LCD - No Signal

Image
Baru je pasang Display LCD..
2 hari sahaja..
Dah keluar - No Signal..
Setting pun tetap akan jadi benda yang sama pada esok hari..
Maknanya sekejap je la ok..lepas tu rosak pulak...
Masih dalam waranty..


Suara Rosak

Image
Sekejap ok..Sekejap tak ok..
Bilik No 1 ok..tetiba Bilik No 4 tak ok..
Sekejap bilik No 1 pulak tak ok..

Jalan selesai..
Tukar Cable Network yang sambungkan dari Voice Module ke
Hub ..Biasanya kes macam ni berpunca dari kabel tu..
Tak Percaya ??
Cuba la tukar..

ADAPTER ROSAK

Image
Jika jadi macam ni .. adapter rosak


Ni adapter ..


Harga : RM 450 ( sebelum GST ) Tel : 019 9883530 - Nik Hamini untuk keterangan lanjut..





KERTAS TAK TERCETAK COMEL

Image
KERTAS JADI MACAM NI ?


PUNCA DARI SISA KERTAS YANG LEKAT PADA CUTTER ATAU SENSOR.KENA SERVIS CUTTER.MESIN PRINTER JENIS NI BIASANYA TAK PAKAI DAKWAT..
SEBARANG MASALAH YANG ANDA HADAPI,JANGAN SEGAN UNTUK WA SAP  KE 
: hamTel / sms / wa sap : 017-961 3530 / 019-988 3530  @
Emailkan sebarang pertanyaan anda ke : haminiqms@gmail.cominiqms@gmail.comm

CONTROLLER

Image
CONTROLLER MID500 ( TANPA PAPARAN QUEUE ..


CONTOLLER MID120 ( PAPARAN BERSAMA QUEUE )

CONTROLLER UNTUK DISPLAY ( PAPARAN QUEUE SAHAJA )
Tel / sms / wa sap : 017-961 3530 / 019-988 3530 
@
Emailkan sebarang pertanyaan anda ke : haminiqms@gmail.com